09/12/15

White chocolate balls filled with candied orange zests - Palline di cioccolato bianco ripiene di scorzette d'arancia candite - Kuglice od bijele čokolade punjene kandiranim koricama naranče

I hope snow will arrive soon, I like listening the snow falling silently and covering the ground with its soft and cold coat. And it paralyze all around, the traffic, the business, the people, the chaos...all is still and intact...it's perfect! For the moment I wish all this will last for ever, but suddenly the snow melts and this magic atmosphere disappears. 
When I thought about this recipe I was thinking about snow and winter and Christmas season and the expectations that are growing inside of us in these days. Therefor every little ball is hiding a surprise. It would be too simple without it. The combination of flavours I've used match good together. It's a perfect Christmas chocolate candy!



WHITE CHOCOLATE BALLS FILLED WITH CANDIED ORANGE ZESTS

for 25 pieces:
100 gr of white chocolate
50 gr of shelled and peeled almonds
30 gr of butter
20 gr of cream
garnish with:
grated coconut
homemade candied orange zests* reduced in small pieces

Prepare peeled almonds. You can easily peel almonds by yourself, you will have fun too! Let boil some water and when the water start boiling add almonds and let them boil for 1-2 minutes. Drain almonds and remove the peel until hot. You just need to press a bit the almond (one by one) to tear up the peel and the almond will slip out at once. Let them dry before grating them.
Grate almonds to get fine flour.
Prepare bain-marie, put some water in a large cooking pan and let it boil.
Meanwhile put chocolate reduced in pieces, butter and cream in smaller pan, place the pan over the bain-marie and let melt all ingredients together, stirring constantly to get smooth and homogeneous cream. When melted remove the cream from the bain-marie, add almond flour, combine well and let it cook down in refrigerator. After few hours the mixture will be cold and thickened. With the teaspoon take some mixture, put some candied orange zests in the middle, close your ball and give the shape to the ball with your hands.
Put some grated coconut in a bowl. Roll each ball in grated coconut and place them on the plate.
Let them harden in refrigerator.


*I will share the recipe as soon as I find organic oranges again!



PALLINE DI CIOCCOLATO BIANCO RIPIENE DI SCORZETTE D'ARANCIA CANDITE

per 25 pezzi:
100 gr di cioccolato bianco
50 gr di mandorle pulite e prive di pelle
30 gr di burro
20 gr di panna fresca
per guarnire:
cocco grattugiato
scorzette d'arancia candite* fatte in casa tagliate a pezzetti


Preparate le mandorle pelate. E' facile farlo, vi divertirete pure! Fate bollire poca acqua e appena inizia a bollire aggiungete le mandorle e fatele bollire 1-2 minuti. Scolare le mandorle e rimuovere la pelle mentre sono ancora calde. Basterà premere leggermente ogni mandorla per lacerare la pelle e la mandorla scivolerà fuori pulita. Lasciare che si asciughino prima di grattugiarle.
Grattugiare le mandorle per ottenere la farina fine.
Preparare il bagno-maria, versare dell'acqua in una pentola grande e farla bollire.
Nel frattempo rompere il cioccolato in pezzi piccoli e sistemarli nella pentola più piccola insieme al burro e la panna, sistemare la pentola sopra il bagno-maria e fare sciogliere tutti gli ingredienti, mescolare costantemente fino ad ottenere una crema liscia e omogenea. Rimuovere la crema dal bagno-maria, aggiungere la farina di mandorle, incorporala bene e far raffreddare  in frigorifero. Dopo qualche ora la crema si raffredderà e si addenserà. Prendere un cucchiaino (da caffè) di crema, sistemare qualche scorzetta d'arancia al centro di ogni pallina, richiuderla e darle la forma sferica con le mani.
Mettere del cocco grattugiato in una ciotola. Rotolare le palline nel cocco e sistemarle sul piatto.
Lasciare che le palline si induriscono nel frigorifero.


*Preparerò la ricetta non appena trovo di nuovo le arance non trattate!

KUGLICE OD BIJELE ČOKOLADE PUNJENE SA KANDIRANIM KORICAMA NARANČE

za 25 komada:
100 gr bijele čokolade
50 gr čistih i oguljenih badema
30 gr maslaca
20 gr svježeg slatkog vrhnja
za punjenje i dekoraciju:
kokos brašna
domaće kandiranih korica naranče* narezane na komadiće

Pripremiti oguljene bademe. Vrlo je jednostavno, a i zabavno! Zakuhati malo vode i čim zavrije ubaciti bademe u vodu i kuhati ih 1-2 minute. Ocijediti bademe i odstraniti kožicu dok su još topli. Dovoljno je malo stisnuti svaki badem tako da se podere kožica i badem će iskliziti van.
Ostaviti da se bademi ohlade prije nego što ćete ih mljeti.
Izmljeti bademe u fino brašno.
Pripremiti bagno-maria, naliti vode u veliku posudu za kuhanje i pustiti da zavrije.
U međuvremenu iskidati čokoladu na kockice, staviti čokoladu, maslac i slatko vrhnje u manju posudu za kuhanje, pa nju staviti u veću posudu iznad bogno-marije. Otopiti sve sastojke uz neprekidno miješanje da bi se dobila glatka i jednolična krema. Maknuti cremu s bagno-marije, dodati brašno od badema, dobro sve skupa promiješati i ohladiti u hladnjaku. Nakon par sati krema će se ohladiti i stvrdnuti. 
Uzeti malu žličicu kreme (žličicu za kavu), u sredinu staviti koji komadić kandirane korice naranče, zatvori kuglicu i lijepo ju oblikovati rukama.
Staviti kokos brašno u zdjelu. Uvaljati kuglice u kokos i poslagati ih na tanjir.
Ostaviti ih da se stvrdnu u hladnjaku.


*Recept ću pripremiti čim ponovno nađem neprskane naranče!









Nessun commento:

Posta un commento